Pratite nas
Kontakt telefon: +381 (0)21 31 061 32 | E-mail: greentravelns@gmail.com

Ukoliko želite da posetite Siciliju, jedno od najvećih ostrva Mediterana, očekujte puno iznenađenja. Kombinacija klimatskih uticaja, konfiguracija obale i srdačnost oko pet miliona stanovnika, oseća se na svakom koraku. Ono što ćete sigurno primetiti je uticaj grčke arhitekture i umetnosti, što svakog turistu vraća u vreme kada je polovinom 8. veka p.n.e. ovo ostrvo bilo deo bogatih grčkih gradova na jugu Italije, pod nazivom Velika Grčka.

Sicilija je autonomni region u Italiji, a u odnosu na ostale regione ove zemlje, ona zauzima najveću površinu, 25.708 km2. Ako je verovati grčkoj mitologiji, Sicilija jepostojbina kiklopa Polifema, koga je oslepeo grčki heroj Odisej.

Sicilija je danas deo Republike Italije, ali je u svojoj prošlosti promenila nekoliko „vlasnika“. Bila je pod kontrolom RimaVandalaVizantijskog carstva,muslimanske vlastiHoenštaufenaŠpanije. Nekoliko meseci u toku revolucionarne 1848. godine, Sicilija je bila nezavisna, sve dok burbonske vojne snage nisu ponovo preuzele kontrolu nad njom 1849. godine. Sicilija postaje deo Kraljevine Italije 1860. godine, a proglašenjem Italije za Republiku (1946. godine), Sicilija dobija status autonomne regije.

Sicilija je regija sa posebnim statusom, a ima široku političku i upravnu autonomiju. Njen glavni grad je Palermo, peti po veličini grad u Italiji. Poznat je kao središte Sicilije i važno uporište italijanske mafije.

Svojim većim delom, Sicililja je brežuljkasto područje (61 % teritorije), planine čine 24 %, a ravnice samo 14 % teritorije. Ona je trouglastog oblika, sa njene severne strane nalazi se Tirensko more, na istočnoj strani od kopnene Italije odvojena je Mesinskim moreuzom, na toj strani nalazi se i Jonsko more, dok je na jugozapadu od Afrike odvojena Sicilijanskim prolazom.

Skrivene rajske plaže, sunčano vreme tokom gotovo čitave godine i živa atmosfera na ulicama sicilijanskih gradova, oduševiće svakog posetioca. Poseban je osećaj šetati ulicama prestonice Palerma, antičkim stazama Agriđenta, pokloniti se Arhimedovim moštima u Sirakuzi ili istraživati padine vulkana Etne.