Pratite nas
Kontakt telefon: +381 (0)21 31 061 32 | E-mail: greentravelns@gmail.com

Lezbos je posle Krita i Eubeje treće po veličini ostrvo u Grčkoj, a najveće među Egejskim ostrvima. Iako je Lezbos ostrvo u sastavu Grčke, mnogo je bliže turskom kopnu, što na najužem mestu iznosi samo 15 km, a do turskog grada Izmira, vazdušnom linijom je udaljeno 100 km. Ostrvo ima razuđenu obalu, a najveći zaliv je Kalonis gde je smešten i glavni grad ostrva.

Mitilini je glavni grad ostrva Lezbos, danas je to moderan grad koji je nastao na ruinama istoimenog antičkog grada. Smešten je u istočnom delu ostrva, u prirodnoj luci - omanjem zalivu, na svega 20 km od egejske obale Turske. Severno do grada nalazi se brdovitiji deo ostrva, dok se na jugu nalazi manje brdoviti i plodan deo. Mitilini i čitavo ostrvo bili su u rukama Osmanlija od 1462. sve do 1912, što je danas ostavilo traga na arhitekturi kuća. Na južnom delu grada nalazi se poznata riblja pijaca. Treba videti i istočnjačke crkve Agia Theodori i Agios Therapon, tvrđavu Kastro vizantijskog cara Justinijana, veliko pozorište sa čak 15. 000 mesta, arheološki muzej, vizantijski muzej, kao i muzej Theofilos.

Ostrvo ptica - Ostrvo Lezbos je poznato kao najbolja lokacija u Evropi za posmatranje ptica selica. Na ostrvu postoji oko 330 različitih vrsta ptica, od čega je 120 selica koje ovde provode zimu. Najinteresantnija je sovuljaga veličine oko 60 cm - najveća vrsta sove. Dominantni su i flamingosi, pelikani, soko.

Okamenjeno drveće - Lezbos je poznat po okamenjenoj šumi koju čine raznobojni okamenjeni ostaci drvenih sekvoja. Pre oko 20 miliona godina stvoreni su povoljni uslovi za fosilizaciju usled erupcije vulkana, prilikom koje je tadašnja tropska šuma na severozapadu ostrva bila metrima pokrivena lavom. Nakon iskopavanja, pronađene su velike količine okamenjenih stabala. U Sigri se nalazi muzej posvećen ovom fenomenu, u kojem su izloženi fosilni ostaci ne samo drveća, već i životinja, među kojima je i slon koji je znatno veći od slonova za koje danas znamo.

Pogledajte program putovanja i cenovnik za Lezbos:

LEZBOS - leto 2014. cenovnik