Pratite nas
Kontakt telefon: +381 (0)21 31 061 32 | E-mail: greentravelns@gmail.com

Lisabon je glavni grad Portugala. Nalazi se na obali Atlantika, na ušću reke Težo. Podeljen je na 53 opštine i prostire se na 84,4 km2, od čega 10km2 zauzima park Monsanto, koji se smatra najvećim u Evropi.

Grad obiluje lepim građevinama svih stilova, uglavnom nastalih posle zemljotresa iz 1755. godine. Centar grada je pod zaštitom Uneska.

Lisabonska katedrala potiče iz 1147. godine. Izdvaja se i Kula Belem, koju je u čast prekomorskih otkrića podigao između 1515. i 1521. godine kralj Manuel I Portugalski, kako bi branila lisabonsku luku. Brojni su i muzeji, od kojih se ističu oni posvećeni morima i okeanima. Grad ima i operu. Centar je jedna velika pešačka zona, a moderna, brza i jeftina podzemna železnica, kao i mreža tramvaja i autobusa, čine lako dostupnim bilo koji deo grada. Infrastruktura grada je unapređena, sa novinama kao što je impresivni Vasko de Gama most preko reke Tagus, koji povezuje gradski aerodrom sa mrežom nacionalnih puteva.

Pored novog, postoji i mnoštvo starog koje šarmira turiste, dajući metropoli blago provincijsku atmosferu. Izvrsna, slikovita srednjevekovna oblast Alfama okružuje gradsku tvrđavu, a istorijski drveni tramvaji idu redovno, bučno, uzbrdo i nizbrdo prolazeći pored dekorativnih kafića sa podovima oslikanim mozaikom.

Pogledajte programe putovanja i cenovnike za Lisabon:

Lisabon u februaru

Lisabon i Madrid Prvi maj

Lisabon 5 noći, 6 dana u maju